Kastanjebloedingsziekte

De kastanjebloedingsziekte is een plantenziekte die voorkomt bij de paardenkastanjeboom. De ziekte is in Nederland voor het eerst geconstateerd in 2002. In 2004 zijn er zelfs vrij veel paardenkastanjebomen in het land aangetast geweest. Uiteindelijk is in 2006 vastgesteld welke bacterie de veroorzaker van de ziekte is.

Pseudomonas syringae pathovar aesculi

De kastanjebloedingsziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, genaamd pseudomonas syringae pathovar aesculi. Dit is een bacterie die zich in de cellen die voor transport van de voeding van de boom zorgen. Doordat de bacterie de cellen verstoppen wordt de sapstroom door de bast van de kastanjeboom vermindert. Dit zorgt voor onder andere roestbruine plekken op de bast.

Symptomen van de kastanjebloedingsziekte

Je kunt de ziekte herkennen doordat op de bast van de kastanjeboom vochtige plekken ontstaan. Dit zie je voornamelijk aan het begin van het groeiseizoen. Deze plekken kunnen zich heel snel over de bast verspreiden. Ze zijn roestbruin van kleur en er komt een stroperige vloeistof uit. Dit vocht is in eerste instantie helder van kleur, maar veranderd al snel naar donkerbruin; de boom ‘bloedt’ als het ware. Indien de boom niet wordt behandeld zal de bast onder de aangetaste plekken gaan rotten en uiteindelijk afsterven. Om de boom van de ziekte te redden is een effectieve behandeling dus erg belangrijk.

Behandeling tegen kastanjebloedingsziekte

Om de kastanjebloedingsziekte tegen te gaan wordt met temperatuurbehandelingen gewerkt. Na onderzoek in het laboratorium is namelijk vastgesteld dat de bacterie temperatuurgevoelig is. De bomen worden allereerst ingepakt waarna er een behandelingsduur van 2 dagen volgt. De stam van de boom wordt verwarmd tot een constante temperatuur van 40 graden. Bij deze temperatuur zullen de kastanje-zaailingen niet lijden, maar is de bacterie niet meer in staat te groeien of te delen. De aanwezige bacterie wordt dus gedood en de boom is daarmee behandeld tegen de ziekte. Wanneer de kastanjeboom weer gezond is kan men nog jarenlang van dit prachtige exemplaar genieten.

Meer weten

Wilt u meer informatie of bestrijding aanvragen? Neem dan direct contact met ons op!