De specialist in gassen, metingen en biologische bestrijdingen.

Zilvervisjes informatie en bestrijden

Zilvervisjes.pngZiet u wel eens loodgrijze beestjes van zo'n 1 centimeter grootte wegschieten wanneer u in een keukenkastje opendoet, in een donkere kelder het licht aandoet of een boekenkast van zijn plek af haalt? Dan is de kans groot dat u last heeft van zilvervisjes!

Zilvervisjes, papiervisjes of ovenvisjes?

Dieren uit dezelfde familie komen zijn vaak lastig te onderscheiden. Dit is ook bij zilvervisjes het geval. Er zijn namelijk nog meer insecten die erg veel op zilvervisjes lijken, te weten papiervisjes en ovenvisjes. Zilvervisjes zijn echter te herkennen aan hun donkere kleur. Papiervisjes daarentegen zijn bijvoorbeeld juist wat meer bruin van kleur. Een ander opvallend verschil is het lichaamshaar; zilvervisjes hebben dit niet, maar papiervisjes juist wel. Verder is een zilvervisje te herkennen aan de lengte van zijn achtersprieten. Bij een zilvervisje zijn deze namelijk korter dan het lichaam zelf, terwijl bij papiervisjes de achtersprieten ongeveer net zo lang als het lijfje zelf is. Het lijfje zelf kan bij papiervisjes ook wat groter zijn (tot zo'n 1,5cm) dan bij zilvervisjes (tot zo'n 1cm). Ovenvisjes zul je in een woning niet snel tegenkomen omdat deze insecten hier niet kunnen overleven. Deze beestjes worden echter wel gekweekt als bijvoorbeeld voer voor reptielen.

Wat zijn de leefomstandigheden van zilvervisjes?

Zilvervisjes komen voornamelijk voor op vochtige plaatsen binnenshuis, bijvoorbeeld bij water- en afvoerleidingen, in aanrechtkastjes of in de badkamer. Maar ook achter plinten, onder vloerbedekking en in boekenkasten is de kans aanwezig dat u zilvervisjes tegenkomt. De eieren worden in het voorjaar in groepjes van twee of drie afgezet in scheuren of kieren van houtwerk. Na drie tot zes weken komen de larven uit. Onder gunstige omstandigheden kan het zilvervisje meer dan 3 jaar leven.

Kunnen zilvervisjes schade veroorzaken?

Van de twee soorten richt het zilvervisje de minste schade aan. Als u dus af en toe ergens een zilvervisje aantreft hoeft u deze in principe niet direct te bestrijden. Wel kunnen zilvervisjes natuurlijk erg hinderlijk zijn wanneer zij in grote aantallen voorkomen. Waarom is het verstandig uw woning zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor deze snelle beestjes!

Hoe kan ik zilvervisjes voorkomen?

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om de kans op zilvervisjes zo klein mogelijk te maken. Een goede hygiëne is natuurlijk belangrijk, maar vaak niet voldoende om zilvervisjes te voorkomen. Het is bovenal verstandig om uw huis goed te ventileren. Ook kunt u de luchtvochtigheid omlaag brengen door bijvoorbeeld vochtvreters te gebruiken. Hierdoor zorgt u ervoor dat uw huis niet te vochtig wordt waardoor zilvervisjes hier niet snel zullen overleven. Om te voorkomen dat er zilvervisjes binnenkomen en zich door uw huis verspreiden is het verstandig kieren en naden dicht te kitten.

Hoe kan ik zilvervisjes bestrijden?

Indien u last heeft van zilvervisjes is het noodzakelijk het vochtgehalte in de ruimte(n) te verlagen door de ruimte(n) droog te stoken en voldoende te ventileren. Mocht de overlast aanhouden dan is het raadzaam om contact op te nemen met een vakkundig ongediertebestrijder.

Zilvervisjes bestrijden

Op zoek naar een specialist om zilvervisjes te bestrijden? Neem dan contact op met Ruvoma door middel van onderstaand formulier. Wij zijn specialist in het bestrijden van zilvervisjes.


Captcha Code

Click the image to see another captcha.

Verplichte velden *

Last van zilvervisjes of ovenvisjes?

Neem direct contact met ons op en wij helpen u verder.

Neem contact op