De specialist in gassen, metingen en biologische bestrijdingen.

Bonte knaagkever informatie en bestrijden

Knaagkever_bonte.pngEr zijn vele organismen die hout aantasten. Een van deze organismen is de zogenaamde bonte knaagkever, ook wel genoemd "grote houtworm" of "doodskloppertje". Tot zeer recent was het zeer moeilijk om de aanwezigheid van de bonte knaagkever in hout vast te stellen. Tezamen met TNO heeft de NVPB onderzoek laten doen naar betere detectiemethoden, waardoor nauwkeuriger kan worden vastgesteld of, en in welke mate, de bonte knaagkever aanwezig is.

De bonte knaagkever is een donkerbruin diertje met geelachtige spikkels en is tussen 0,5 en 1 cm lang. Het diertje komt met name voor in loofhout (iepen, eiken en kastanjehout) en dan met name in de uiteinden en verbindingsstukken van de balken. Met name door schimmels aangetast hout is erg geliefd. Gezien de houtsoorten die de voorkeur hebben van het diertje, is het niet verwonderlijk dat met name monumenten erg te lijden hebben onder zijn aanwezigheid. Alleen in Friesland al is de schade die door de bonte knaagkever is aangericht, geraamd op 30 miljoen euro.

De volwassen kevers vliegen in de periode maart/juni uit het hout weg. In dat hout laten zij larven achter die voor de eigenlijke schade aan het hout zorgen. Deze larven boren zich een weg door het hout. U kunt zich voorstellen dat wanneer er voldoende larven in het hout zitten, of de aantasting lang genoeg duurt, de stevigheid van het hout verloren gaat en daarmee gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Wanneer moet u alert zijn?

Wanneer u houten constructies heeft die enigszins vochtig zijn geworden of waar schimmels een kans hebben gekregen, dient u extra alert te zijn. Dit hout is namelijk aangetast en daardoor gemakkelijk toegankelijk voor de bonte knaagkever. Vooral in oude gebouwen die nooit verwarming hebben gehad en waar nu verwarming is aangelegd komt het plaagdier tot zijn recht. De onverwarmde gebouwen, die daardoor vochtig en muf waren, vormden een ideale voortplantingsomgeving voor schimmels. Door isolatie van deze gebouwen en het aanleggen van verwarming verbetert de leefomgeving en kan de bonte knaagkever er goed gedijen.

U kunt mogelijk ook zien wanneer hout is aangetast. Om te beginnen merkt u dat aan de kleine ronde gaatjes in het hout en de aanwezigheid van boormeel (zeer fijn houtzaagsel).

Wat kunt u zelf doen?

Zelf kunt u vrij weinig aan een houtaantasting doen. Vaak dient namelijk òf het hout vervangen te worden (zeker bij draagconstructies een ingrijpende zaak) òf dient een bestrijding te worden uitgevoerd. Hoewel de NVPB bij voorkeur geen chemische middelen gebruikt, is dat bij houtaantastingen tot nu toe de meest effectieve methode gebleken. Bestrijding door verhitting van het hout heeft wel effect, maar hoe effectief de bestrijding is, is nog niet duidelijk.

Bonte knaagbever bestrijden

Op zoek naar een specialist om bonte knaagkevers te bestrijden? Neem dan contact op met Ruvoma door middel van onderstaand formulier. Wij zijn specialist in het bestrijden van bonte knaagbevers.


Captcha Code

Click the image to see another captcha.

Verplichte velden *

Last van de bonte knaagkever?

Neem direct contact met ons op en wij helpen u verder.

Neem contact op