De specialist in gassen, metingen en biologische bestrijdingen.

Boktor informatie en bestrijden

Boktor.pngDe huisboktor (hylotrupes bajulus) is een kever uit de familie boktorren (cerambycidae).

Hoe ziet een huisboktor er uit?

Afhankelijk van hoe goed de larve het heeft gehad wordt de boktor ongeveer 10 tot 25 millimeter lang en zoals alle doktorren is het lichaam langgerekt, de poten en tasters zijn dun en sprieterig, de tasters zijn ongeveer de helft van de lichaamslengte en naar achteren gebogen. De kleur is zwart, het halsschild is rond maar heeft twee bultachtige uitsteeksels, op de dekschilden zitten vooraan twee niet altijd goed zichtbare witte haarvlekken met vaak nog lichtere vlekken eromheen. Ook het halsschild is behaard met kleine, witte haartjes.

De ontwikkeling van de huisboktor

Met name in de zomerperiode komende kevers tevoorschijn. In die periode legt het wijfje ongeveer 200 eitjes. Deze eitjes hebben tussen de 2 en 5 weken nodig om uit te komen, en zich te ontwikkelen tot larve. De fase van larve tot imago (volgroeid insect) kan 3 tot 11 jaar duren. Een volgroeide boktor leeft niet van hout en leeft bovendien maar twee weken. Het zijn dus met name de larven die de schade aan het hout aanrichten. 

Het schadebeeld bij boktorren

De larve van een huisboktor is zeer vraatzuchtig; soms kan men de larven zelf horen knagen in het hout.De hoeveelheid aangevreten hout is enorm en de larven kunnen indien ze al te massaal voorkomen hele dakconstructies wegvreten. In oude gebouwen moet de boktor dan ook als een gevaar worden gezien. Ook kunstwerken, tuinhuisjes, kasten en andere houten voorwerpen worden aangevreten. Naaldhoutsoorten als vuren en grenen hebben de voorkeur.

Deskundige hulp

Wanneer de boktor eenmaal in het hout zit is het vrijwel onmogelijk om daar zelf iets aan te doen. Het vereist de nodige kennis en kunde om de boktor in het hout te kunnen bestrijden, zonder daarbij al het hout te beschadigen. Wanneer u constateert dat er een houtaantaster bij u is binnengedrongen, en dat kunt u constateren doordat er boorsel op of bij het object ligt, kunt u dan ook het beste contact opnemen met een deskundige bestrijder van dit ongedierte.

Loopt het werkelijk de spuigaten uit en vormen boktorren een ware plaag? Neem dan contact op met Ruvoma B.V. om te bezien welke bestrijdingsmethode in uw situatie het beste is. De middelen en methoden die wij gebruiken zijn zeer effectief, maar mogen alleen worden gebruikt door onze deskundigen die in het bezit zijn van een bewijs van deskundigheid.

Daarnaast kunnen wij overlast van houtaantaster in meubilair, antieke stukken en dergelijke succesvol bestrijden met ons Pure O2 Poor system.

Boktor bestrijden

Op zoek naar een specialist om de boktor te bestrijden? Neem dan contact op met Ruvoma door middel van onderstaand formulier. Wij zijn specialist in het bestrijden van de boktor.


Captcha Code

Click the image to see another captcha.

Verplichte velden *

Last van boktorren?

Neem direct contact met ons op en wij helpen u verder.

Neem contact op